Napełniamy ściśle jelita wieprzowe (kiełbaśnice), kiełbasę dzieli się na części (odkręca) nie przecinając jelita

Jelita wystarczy przeciągnąć na najcieńszy lejek z nadziewarki - bez obaw o splątanie i pękanie jelit. I z szynki i biodrówki (35% składu), mięso wieprzowe peklowane. Napełniamy bardzo ściśle osłonki jelit wołowych lub wieprzowych, kiełbasy wałkujemy w celu ściślejszego napełnienia i usunięcia powietrza, które łatwo odprowadza się nakłuwając jelita cienką igłą. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe (kiełbaśnice), kiełbasę dzieli się na części (odkręca) nie przecinając jelita. Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 20 metrów. Natomiast w XVII wieku zwrócono uwagę na wygodniejszą w użyciu i lepszą w kształcie owczą ślepą kiszkę, która stopniowo wyparła jelita innych zwierząt. Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita o kalibrze 28-30 mm, pozostawiając w zwojach. W XVI wieku jelita naturalne, głównie baranie, świńskie i kozie jelita znalazły zastosowanie jako środek antykoncepcyjny. Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 91 metrów. Wieprzowe jelita cienkie, używane przeważnie do kiełbas grillowych i serdelków, cienkich wątrobianek i krwawych kiszek Najbardziej polecane średnice 26-28 mm i 28-30. Wieprzowe odcinki jelita cienkiego dzieli się na odcinki po około 30 cm, jelita sfałdowanego zależnie od średnicy od 25 do 30 cm, jelita wieńcowe na odcinki około. 5-6 cm i długie paski, a po ich złożeniu jeden na drugi i podsypaniu mąką, żeby się nie skleiły – w krótkie, cienkie paseczki, ale nie tak cienkie jak do rosołu. Zawiązujemy na odcinki nie dłuższe niż 20 cm, po czym z obu stron kiełbas przykładamy listewki cieńsze niż średnica wyrobu. Jeśli będzie zbyt gorąca, jelita stają się łamliwe. Jelita przeznaczone do pocięcia na pojedyncze odcinki, jak i jelita karbowane do krwawej kiszki, muszą być najpierw przepłukane wewnątrz ciepłą wodą i rozpostarte. Jest to cieńsza część jelita grubego, od odbytu do jelita ślepego. Po wyrobieniu farszu nadziać farszem cienkie osłonki wieprzowe (długość po 50 cm), zawiązując końce sznurkiem. Taką masą napełnia się ściśle jelita tworzące wianki, z końca jelit robi się pętelkę, a powietrze wykłuwa się. Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 26/28 pęczek o długości 10 metrów. Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 10 metrów. Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 28/30 pęczek o długości 20 metrów. Przygotowaną masą ponownie mieszamy i napełniamy jelita tak, aby długość kabanosa wynosiła. Odcinki moczyć przed nabijaniem w ciepłej wodzie, nigdy nie w gorącej.